Stora Geocaching-Ordlistan. :)

Kommentera
Jag har ju lovat en ordlista här på bloggen och nu börjar det äntligen bli dags att knåpa ihop den. :) Det finns ju många förkortningar och konstiga ord som cirkulerar i den här hobbyn, och som nybörjare så blir en ju lätt lite överhettad i hjärnan när en försöker hänga med i svängarna. :) Om ni har något ord eller någon förkortning som inte finns med i listan som ni undrar över så lämna en kommentar så petar jag in det i listan. :)

161-meters regeln: En cache får inte ligga närmare en annan cache än 161 meter, samma regel gäller för fysiska delsteg i t.ex. multis.

5/5: När en cache har 5 i D-rating och 5 i T-rating (Se D/T) så kallas den "femfemma", det är den svåraste rating en cache kan ha och kräver ofta t.ex. klätterutrustning och innehåller klurigheter.

ALR: "Additional Logging Requirement", förr kunde en cache t.ex. ha ett krav att du skulle ta en bild på dig själv på en specifik plats, det är inte tillåtet längre. Undantagen är Earthcacher (som har väldigt strikta regler), Challengecacher (som också har väldigt strikta regler) och ett fåtal väldigt gamla cacher som fortfarande finns kvar från när det var tillåtet.

Ammo Can: Gamla lådor för säker frakt/förvaring av ammunition inom militären. Perfekta för geocaches, tyvärr inte så vanliga i Sverige.

APE Cache eller Project A.P.E. Cache: En serie på 14 cacher som släpptes 2001 som en pr-grej inför apornas planet filmen, det finns bara en kvar idag, den ligger i Brasilien. Folk vallfärdar dit för att få logga den eftersom den har en annan sorts cache-ikon.

Attribut: Dom små fyrkantiga, svartvita bilderna kallas attribut. Dom är till för att du snabbt och enkelt ska kunna se om cachen t.ex. är turistvänlig, tillgänglig under vintern, kräver en flera km lång promenad eller det behövs dykarutrustning. Om du låter markören sväva över attributet på datorn så dyker det upp en liten textruta där det står vad attributet innebär, dom flesta appar visar också textrutan bredvid attributet.

Bison: En Bison eller en Bison-tub är en vanlig behållare som används till microcacher. Dom finns i lite olika storlekar och är ofta i metallisk färg eller kamoflagemålade och sitter fast i en nyckelring. Så länge folk inte slarvar bort o-ringen vid loggning så är dom vattentäta.
 
 (Bild på bisontuber, stulen från google.)
 
Bookmark List: En premium-funktion som går ut på att du kan göra listor med cacher på hemsidan för att t.ex. hålla reda på vilka mystar du har löst eller bevisa att du har klarat en challenge.
 
BYOP: "Bring Your Own Pen", alltså "Ta med din egen penna". Alla cacher har inte plats för en penna och alla COs varken kan eller vill se till så att det alltid finns en fungerande penna i deras cache. Det är du som cachare som har ett eget ansvar över att ta med dig en penna, ibland vill CO var snäll och påminna dig om det genom att skriva BYOP i cachebeskrivningen. ;)

Cache: Det vanligaste sättet att prata om geocaches. Vanliga svenska varianter är också "Burkar" eller "Plast" men dom är ju ganska självförklarande. ;)
 
Challenge Cache eller Challenges: En cache som har extra krav för att få logga. Kraven ska bestå av olika geocachingrelaterade utmaningar, tex. "Logga 100 cacher", "Logga alla kommuner i Upplands län på en dag." eller "Logga en cache för varje bokstav i alfabetet". Just nu får inga nya challenges skapas eftersom groundspeak håller på att bestämmer sig för hur reglerna ska vara.

CITO: "Cache In, Trash Out". Cito handlar om att vi alla ska hjälpas åt att ta hand om vårat lekområde, jorden och naturen. Det kan vi dels göra genom att plocka upp skräp som vi stöter på när vi är ute och cachear, men även genom speciella "CITO-event" som går ut på att cachare träffas och t.ex. städar en park eller anlägger stigar i ett naturområde.

CO: "CacheOwner", cacheägaren, används om personen som har lagt ut en cache och som ansvarar för att de är i bra skick.
 
Coin: Geocoin, en slags TravelBug. Se förklaringen under TB

D/T, D/T-rating eller Difficulty/Terrain: "Svårighet och Terräng" används ibland på svenska, men D/T är vanligast. Varje geocache beskrivs med två skalor från 1-5 som ökar med halvsteg. Difficulty beskriver hur mycket du behöver använda hjärnan för att komma åt cachen, en hög D kanske är gömd på ett väldigt klurigt sätt eller så döljs slutkoordinaterna av en väldigt knepig myst. Terrain beskriver hur mycket du behöver använda kroppen för att komma åt cachen, en hög T kanske sitter väldigt högt upp, du kanske måste gå flera km in i skogen eller det kanske krävs dykarutrustning. En T1 ska alltid gå att nå om du sitter i rullstol, om du hittar en cache som är markerad som T1 som inte går att ta sittandes i rullstol så får du gärna säga till CO så att dom kan ändra den felaktiga markeringen. D1/T1 är alltså den lättaste nivån, D5/T5 är den svåraste.

DNF: "Did Not Find", hittade inte. Ibland känns det som att en har letat på alla tänkbara ställen och några till, då kan en ge upp och skriva en DNF-logg. Om en cache får många DNF-loggar så brukar det vara ett tecken på att den antingen har en felmarkerad D/T eller helt enkelt är borta. Du behöver inte logga DNF på alla cacher du inte hittar, för som nybörjare blir det många DNFs ibland. Men om du har letat vid flera tillfällen så kan det vara dags att logga en DNF och göra CO uppmärksam på att något kanske är lite tokigt med hens cache.
 
Earthcache: En eartcache är en speciel cachetyp, faktiskt den mest speciella av dom alla eftersom det är den enda som du fortfarande får skapa nya av trots att dom inte innehåller någon fysisk loggbok. Istället för att hitta en burk och skriva ditt namn på ett papper så ska du besöka en fin plats och svara på ett antal frågor vars mål är att du ska lära dig mer om jorden. Svaren ska du skicka i ett mail till CO och absolut inte skriva i loggen. En earthcache symboliseras av ett jordklot.

Event eller Eventcache: Ett event är helt enkelt när en grupp geocaheare samlas. Ett event ska registreras på hemsidan två veckor innan det ska inträffa och måste vara minst 30 minuter långt. Vad en gör på ett event varierar lite, men oftast handlar det mest om att träffas och prata lite geocaching med likasinnade. Det kan en ju göra på massor av olika sätt, pizzaevent, fikaevent, klättringsevent och grillevent är bara några varianter. Ibland släpps det också cacher på eventen.

Field Puzzle eller fältmyst: Field puzzle är ett attribut som kan förekomma, det innebär att det finns en myst-del som måste lösas "i fält" så at säga. Det kan t.ex. innebära att det är en klurig låda som måste öppnas på ett visst sätt eller att lösningen för hur en får tag i burken inte är helt uppenbar. Attributet förekommer oftast på mystar men kan finnas på både tradar och multis. Attributet ser ut som en pusselbit med ett frågetecken på.

FTF: "First To Find". Den första personen/gruppen som hittar en ny cache. Oftast visar en att en var först genom att skriva {*FTF*} först i sin logg på internet, på så sätt kan olika statistikräknare också se att du var först.

GC: GC kan vara en förkortning för GeoCoin, men används oftast om GeoCaching. gc.com används ofta om geocaching.com.

GC-kod eller GC-nummer: Alla geocaches har en speciell kod för att du lätt ska kunna hitta dom på internet och för att cacherna ska kunna hållas separerade i databaser osv. Ape-cachen som nämns tidigare i listan har t.ex. GC-koden GCC67.

GeoChecker: En Geochecker är ett hjälpmedel som ibland finns på mystar och multis, där kan du skriva in koordinaterna du har fått fram och kontrollera att dom stämmer innan du ger dig iväg och letar. Ibland gömmer sig flera delsteg i geocheckern.

Giga-Event: Ett Giga-event är ett event med över 5000 deltagare. Sverige har ännu inte haft någotn Giga-event.
 
Groundspeak: Företaget som äger och sköter om geolcaching.com, huvudkontoret ligger i Seattle, Washington, Usa och kallas för "Geocaching HQ" eller GCHQ (HQ står för HeadQuarters). Groundspeak kallas ibland "markprat" på svenska, oftast lite bittert och skämtsamt.
 
GZ: "Ground Zero", nollpunkten. GZ är platsen där din GPS visar noll meter kvar till geocachen du letar efter.

Letterbox eller Letterboxing eller Letterbox Hybrid: Letterboxing är en annan sorts skattjaktshobby som använder olika sorters ledtrådar istället för gps-koordinater. Självklart går det att kombinera dessa två hobbys med så kallade "Letterbox Hybrider", en Letterbox Hybrid (som oftast bara kallas Letterbox) är alltså en gömma som funkar både som en geocache och som en letterbox samtidigt. En letterbox innehåller alltid en stämpel, den får du inte byta till dig, den hör till cachen, utöver det så kan cachen vara på massor av olika sätt, vissa är bara som en vanlig trad, andra mer som mystar eller multis. Letterboxcacher sympoliseras av ett ljusgrått kuvert.

LN: "Left Nothing", lämnade inget.

Lock&Lock eller LocknLock eller LockLock: Egentligen ett speciellt märke på förvaringslådor, men används oftast om alla burkar som har fyra snäpplås på sidorna för att snäppa fast locket och göra burken vattentät. Väldigt vanliga som geocachegömmor. 

Logg: Logg används om dels den fysiska loggboken, dels loggboken på internet, dels ditt eget skrivna inlägg i internetloggboken och "att logga" en cache när du skriver i loggboken.

Loggboken: Det fysiska papperet som ligger i en geocache och som du gör nästan vad som helst för att få skriva ditt nick på. ;)

Mega-Event: Ett Mega-event har minst 500 deltagare, i Sverige finns det årligt återkommande FAD som är i månadsskiftet oktober/november.

Micro: En cachestorlek som skall vara under en dl i storlek, dom vanligaste cacher i denna storlek i Sverige är filmburkar, bisons, petpreforms och nanos.
 
Mugglare eller Muggles: Lånord från Harry Potter-serien som där används om människor som inte är medvetna om att det finns magi i världen. Vi använder det på samma sätt, om människor som inte vet om att geocaching finns. ;)
 
Mugglad: Ibland försvinner cacher från sina gömställen, då kallas det att dom har blivit mugglade. Ibland blir saker mugglade på lustiga sätt, som när kommunen byter ut parkbänkar utan att vara medvetna om att det gömmer sig en hemlig skatt på dom, ibland handlar det om att folk har upptäckt dom och haft sönder dom för att dom inte förstår sig på geocaching.
 
Multi cache: Multi, som det vanligen kallas, är en cachetyp som består av flera delsteg innan du kommer fram till slutburken. En vanlig variant är t.ex. att du ska läsa på en skylt vid startkoordinaterna och använda ett årtal från skylten för att kunna räkna ut slutkoordinaterna där själva cachen med loggbok finns. Multis kan vara bara ett tiotal meter med endast ett delsteg före burken, eller så kan dom vara flera kilometer med massor av delsteg. Multi har en loggotyp som består av två orangea lådor.
 
Mystery cache eller Puzzle cache: Kallas vanligen "Myst". En myst innebär att du måste lösa någon form av problem eller klurighet för att komma åt cachen. Vanligast är att koordinaterna som du ser på sidan är falska och att du måste lösa problemet för att få fram dom riktiga koordinaterna, det finns även så kallade "Field puzzle"s. Mystar symboliseras av ett blått frågetecken.
 
Nano: En cachestorlek som faller under kategorin "micro" men ibland kategoriseras som "other". Dom kan vara så små som suddtoppen på en blyertspenna.

NM eller Needs Maintenance: Behöver underhåll, en loggtyp som används då burken behöver ses över på något sätt. T.ex. trasig burk eller att loggboken har blivit en isklump. Använd inte NM-loggar för att berätta att pennan är trasig.

Pet-preform eller preform eller petrör eller petling: När pet-flaskor tillverkas så gjuts först små "rör" i olika storlekar som sen blir uppblåsta till flaskor och dunkar av rätt storlek, dessa rör är perfekta för geocaching och antagligen den mest populära varianten i storlek micro.

Premium eller premiummedlemskap: Ett vanligt geocachingkonto är gratis, men om du vill kan du uppdatera till ett premiumkonto. Det kostar 30 amerikanska dollar och ger dig tillgång till en bunt extra funktioner. Dessa funktioner är tex PQs (se PQ), premium cacher (alltså cacher där ägaren har valt att bara premium medlemmar ska kunna logga dom), bokmärkeslistor, "Caches along a route", Mail när det kommer nya cacher i ditt område, favoritpoäng att dela ut till cacher som har det där lilla extra, olika kartor att välja på på hemsidan, filtrera vilka cachetyper du vill se på kartan, geocachingstatistik direkt på geocaching.com med mera. Det är fullt möjligt att klara sig utan ett premiumkonto, men det bidrar till att groundspeak kan göra mer saker för att utveckal geocaching och vissa funktioner är såna där som inte går att klara sig utan när du väl har provat dom. ;) Om du äger en garmin-gps så kan du få en månad gratis premium genom att registrera en kod.

Project GC: Ibland förkortat PGC, en sida med mängder av statistik och smarta funktioner för att underlätta ditt geocachande. project-gc.com.

PT eller PowerTrail: En PT är när det ligger flera enkla geocacher längs en väg så nära varandra som möjligt för att en ska kunna logga så många cacher som möjligt på så kort tid som möjligt. Rekommendationerna är att lägga cacherna cirka 165-170 meter ifrån varandra för att inte råka få problem med 161-meters regeln.

PQ eller Pocket Queries: PQs är en funktion för premiummedlemmar. PQs är listor med geocaches som du kan ladda ner direkt i din GPS, det går även att använda dom som ett mer avancerat sökverktyg för att planera en cachingtur, du kan dock bara göra 10 sökningar per 24timmars period. Men PQs är det enklaste sättet att t.ex hitta alla cacher i en viss stad, med trädklättringsattributet. Eller alla cacher inom tio mils radie med en terräng över 4. Alla mystar inom tio mil från en viss GCkod som har attributet fältpussel och en terräng över 3 osv.

Reviewer: Reviewers är personer som ställer upp på sin fritid och ser till så att cacherna som vi andra vill lägga ut följer dom guidelines som finns, allt för att geocaching ska vara så roligt som möjligt för oss andra. Dom svenska reviewersen har en hemsida med info på svenska där dom bland annat förklarar guidelinesen och massa annat, jag länkar dit istället för att behöva skriva all info igen: http://www.swedenreviewers.se/.

Rot13: Rot13 är en typ av substitations chiffer, där varje bokstav byts ut mot den som ligger 13steg fram i alfabetet, det är det system som används för att kryptera ledtrådarna på geocaching.com. Rot13 är smidigast med det engelska alfabetet eftersom det har 26 bokstäver och därför blir A = N och N = A, om alfabetet har Å Ä och Ö också så funkar det inte åt båda hållen längre.

Signal: Signal the Frog är grounspeaks maskot, en grön groda som dyker upp lite överallt.

SL: "Signed Log", signerade loggboken.

Spoiler: En spoiler är när du på något sätt får information som avslöjar något du kanske inte ville veta. T.ex när någon avslöjar slutet på en spännande film som du inte har sett än. I geocachingsammanhang kan det t.ex. handla om att någon har berättat att du letar efter en fågelholk så att du inte hann komma på själv att det är fågelholken som är cachen. Spoilers kan vara både bra och dåliga i geocachingsammanhang, för har du letat efter samma cache fem-sex gånger och fortfarande inte hittat den så kan det vara skönt att någon berättar vad du letar efter. En del geocacher har även en tillhörande "spoilerbild", ett foto på vart geocachen ska ligga, vilket kan underlätta letningen extremt mycket om du tex har bråttom eller är i ett område du inte har så bra koll på.

Swag: I det här sammanhanget är swag ett amerikanskt ord för bytesgrejer, alltså små leksaker, nyckelringar osv som ibland finns i cacher och som du kan byta till dig. Kom ihåg att alltid byta mot något likvärdigt eller häftigare. Kom också ihåg att vissa föremål inte hör hemma i cacher (som t.ex. cigaretter, tamponger, handkräm och kaffe) och att om du tänker byta något mot en pinne du nyss hittade på marken så är det ärligt talat bättre att bara stjäla grejen du vill ha, sluta lägg skräp i cacher!

TB eller Travel Bug: TBs kallas ibland "kryp" eller "resekryp" på svenska. En TB ska inte förväxlas med andra bytesgrejer i en geocache, en TB har alltid en kod på sig. Koden används för att registrera på hemsidan (geocaching.com) att du har plockat upp TBn och för att registrera i vilken cache du lämnar den. TBs är menade att resa från cache till cache eller mellan olika geocachare, TBs har ofta olika mål som du kan läsa om på TBns sida. Exempel på mål kan vara "besöka kluriga cacher", "besöka cacher vid vattnet" eller "komma hem till Visby". Geocoins är ofta detaljerade, avancerade små konstverk i metal, TBs är ofta metallbrickor med en kod på som sitter fast på t.ex. nyckelringar eller små leksaker. Det finns också folk som har TBkoder tatuerade på kroppen.
 
TB-hotell: Ett TB-hotell är en lite större cache som är placerad på ett ställe där många personer passerar, t.ex. en rastplats längs med en motorväg. TB-hotell är oftast relativt enkla cacher med mycket plats för att hjälpa TBs och coins att nå sina resmål.

TFTC: "Thanks For The Cache", Tack för cachen. Den vanligaste förkortningen vid loggning, dom flesta cacheägare uppskattar dock om du skriver lite mer i din loggning.

TFTH: "Thanks For The Hide", Tack för gömman. En ovanligare variant av TFTC.

TNLNSL eller TNSN: "Took Nothing. Left Nothing. Signed Logbook" eller "Took Nothing. Signed Logbook", Tog ingenting, lämnade ingenting, signerade loggboken. eller Tog ingenting, signerade loggboken.

TOTT: "Tools Of The Trade", en förkortning på engelska för "geocachingverktyg" som används för att få möjlighet att logga cachen. T.ex. pincett för att få fram små nanologgar ur nanoburkar eller skräpplockare för att nå burkar som sitter precis utom räckhåll.

Trackable: "Spårbar", se förklaringen under TB.

Traditional Cache: Kallas ofta "trad", Traditional är den vanligaste cachetypen. Den består av en gömma som finns på koordinaterna som står på hemsidan. Det är den enklaste cachetypen och den som rekommenderas för nybörjare. Loggotypen på kartan är en låda med grönt lock.

UPR: Unnatural Pile of Rocks, Onaturlig Hög med Sten. En hög med sten som ser misstänkt ut och uppenbarligen döljer en geocache. ;)

Virtuell cache: Virtuella cacher är en gammal cachetyp som inte får skapas längre. En virtuell cache har ingen burk utan handlar mer om att upptäcka en plats, det finns loggningskrav (se ALR) som t.ex. att du ska svara på en fråga eller ta ett foto på något speciellt eller på ett annat sätt bevisa att du har varit på platsen. Virtuella cacher har en loggotyp på kartan som ser ut som ett litet spöke.

Watchlist: Watchlist är en funktion där du kan bevaka olika cacher eller TBs, den gör att du får ett mail varje gång någon form av loggning sker på den cachen/TBn. Du kan t.ex. använda funktionen för att få ett meddelande när CO har lagt ut en ny burk om du upptäckte att den har blivit mugglad, eller för att se om någon annan hittar en burk du inte hittar. På hemsidan så finns en liten glasögonbild där det står "Watch" bredvid, den finns strax under den gröna "Log your visit" knappen, när du klickar på den hamnar den cachen på din watchlist.

Webcam Cache: En gammal cachetyp som inte får skapas längre. Webcam caches använder sig av olika offentliga webbkameror som finns t.ex. för att visa upp ett torg eller en park. Poängen är att du ska ställa dig på en plats där du syns i webbkameran och gå till hemsidan som visar webkameran och ta en printscreen/skärmavbild som du bifogar i din loggning. Loggotypen är helt enkelt en bild av en webcam.

Wherigo Cache: Wherigo är ett system som gör att du kan skapa GPS-baserade spel, när du har klarat spelet så får du koordinatern till själva geocachen. Det går att göra många saker med wherigos, allt från att lägga stora memoryspel på torg till att göra en promenad för att visa upp sevärdheter för turister till att avancerade spel med olika uppdrag och frågor. För att spela spelen så behöver du ladda ner en så kallad "Cartridge" till din GPS-enhet. Alla GPS-enhet klarar inte av att läsa dessa. Om du geocachear med telegon så behöver du en Wherigo-app som kan läsa cartridgen. Loggan för whereigos är en blå ring med en vit pil på.